Randinfo

 

De opening van de Carnavalsfoor

 

Voor het eerst ging de carnavalsfoor reeds op vrijdag van start, dit ging gepaard met een officiële opening door het stadsbestuur, carnaval instanties, Prins Chena en de foorkramers.
Onder begeleiding van de Ninoofse reuzen werd een rondgang gemaakt langs de attracties en belleman Hans Van Laethem mocht de kermis met de nodige decibels op gang roepen.
Nadien werd er een receptie aangeboden door de stad, Gents Gebak tracteerde alle aanwezigen op oliebollen.

 

 


De carnavalsfoor van Ninove zal draaien van vrijdag 16 t/m dinsdag 20 februari. De attracties staan opgesteld op de Graanmarkt, Twijnsterplein en Oude Kaai. Naast spectaculaire molens zoals de High Energy, die je tot een hoogte van 40 meter brengt aan een snelheid van 100 km/u, is er ook de Speed Surf, Coco Bongo, Body Shaker, funhouse, autoscooters en de overkopdraaiende Shaker die garant staan voor plezier voor groot en klein.
Daarnaast staan er kindermolens, visspelen, schietkramen, lunaparken en zoveel meer en natuurlijk ontbreken ook de frituren en gebakkramen niet. Ambiance en plezier gegarandeerd tijdens de carnavalsperiode dus. De foor opent dit jaar dus al op vrijdag en ook dinsdag wordt een volwaardige kermisdag waarbij alle attracties open zullen zijn tot ‘s avonds.

 

 

Kerstboomverbranding 2018

 

De jaarlijkse kerstboomverbranding van handelswijk Rechteroever kon rekenen op flink wat publieke belangstelling. Het vuur werd aan de kerstbomen gestoken door Prins Werner, leden van de handelsvereniging en het Schepencollege. Naast de verbranding was er ook een duik van de Ninoofse ijsberen voorzien wat bij vele toeschouwers voor rillingen zorgde bij het zien van de duikers in het ijskoude water. Ook werd er een snoepjesworp gehouden voor de kinderen en was er de trekking van de eindejaarsactie. DJ Tim zorgde voor de muziek en ambiance rond de vuurstapel en enkele carnavalsverenigingen hadden een standje met drankjes voorzien.

 

 

CARNAVAL ON ICE 2016


De winnaar van de prijs van de Karnavalraad Ninove werd Gill Meerschman uit Ninove. Het werd een geslaagde eerste editie, met een ruime opkomst van de carnavalisten, dus op naar een volgende tijdens de Ninove on ice editie van 2017.

 

 

 

 

DON AUGUST -PRIJS


Opperhoofd van de Prinsencaemere Eric Herremans begon zijn speech met Prins Patrick te danken (en in de drank te zetten) voor zijn vele jaren als ondervoorzitter en 25 jaar inzet in de Prinsencaemere, ook echtgenote Prins Frieda werd uitvoerig bedankt want achter elke man staat een sterke vrouw . 


De ontwerper van de Don Augusttrofee, William Arijs, heeft in het ontwerp het gezicht van overleden Opperhoofd Nestor Van Volxem verwerkt, dit samen met Wim Van Der Smissen die het schilderwerk voor zijn rekening nam.
Het werd opnieuw een prachtig aandenken voor de winnende groep, Smosj.

 

 

 


De winnares van de gouden wortel is Ellen Van Snick (27) en woonachtig in Geraardsbergen; Ze bemachtigde de wortel met het nummer 1 in de mensenmassa die zich verzameld had op het Oudstrijdersplein.
Het is de eerste maal dat ze samen met haar familie de wortelworp bijwoonde, maar ze komt wel al jaren naar de stoet kijken op zondag. 
De gouden wortel is traditioneel opnieuw geschonken door juweliers Paul uit Ninove.

 

 

 

RECEPTIE 55 jaar carnaval

 

Net nu in het jubileumjaar van 55 jaar carnaval Ninove, had voorzitter Pascal Carael tijdens de receptie voor al de carnavalisten en sponsors een verrassing in Petto.

In dit speciaal jaar van 55 jaar carnaval Ninove, kreeg hij van het paleis de bevestiging  dat de vzw Karnavalraad Ninove zich nu Koninklijk mag noemen.

Dit is een eer voor de raad maar ook een erkenning van carnaval Ninove,
een teken dat de Instantie’s en carnavalsverenigingen, heel goed bezig zijn.

 

 

 

 

 

Kerstboomverbranding 2015

 

Het werd een geslaagde avond, de weergoden zaten mee, er was een ruime publieke belangstelling en toen prins Presti het vuur aanstakt, samen met Schepenen en Burgemeester gingen de kerstbomen (wel moeizaam) in vlammen op. Enkele verenigingen baatten er een standje uit waardoor er voldoende drank- en eetmogelijkheden waren en dj Tim zorgde voor de ambiance. Hier enkele sfeerfoto's.

 

 

 

KERMIS tijdens de carnavalperiode in Ninove

 

De carnavalsfoor draait op volle toeren op de Graanmarkt, Twijnsterplein en parking Oude kaai van zaterdag 21 februari t/m dinsdag 24 februari 2015.

De opbouw van de 45 attracties start op donderdag 19 februari vanaf 12 uur op Twijnsterplein en Oude Kaai, en vanaf 18 uur op de Graanmarkt.

 

 

data carnaval NInove tot 2022

 

 

Carnaval Ninove vindt altijd plaats 6 weken voor Pasen. 
Pasen valt op de 1e zondag na de 1e volle maan na 21 maart.

2015: 22 februari
2016: 14 februari
2017: 5 maart
2018: 18 februari
2019: 10 maart
2020: 1 maart
2021: 21 februari
2022: 6 maart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het nieuwe Ninoofse Wortelmanneken staat op de Centrumlaan!

 

 

 

 

 

Aangezien de zandsteen van het oude beeld te zeer was aangetast, was er dus geen herstellen meer aan. En de karnavalraad , samen met de Stad Ninove, besliste het te vervangen.

Uit China werd een harde steensoort naar Ninove gehaald. Het Okegems bedrijf Draps zorgde ervoor dat alles in goede banen werd geleid en schonk zelfs een nieuwe sokkel aan het Wortelmanneken.

Voortaan schittert het carnavalsmonument weer als in zijn beste periode. Het stadsbestuur liet zelfs nieuwe accentverlichting plaatsen aan het beeldje zodat het ook in het donker volop in de schijnwerpers staat. ‘

Nieuw leven voor het 'oude' manneke

Het oude Wortelmanneken start een nieuw leven. Het beeldje heeft nu immers een plaatsje gekregen in de overdekte arcade van het Ninoofse stadhuis. Het originele beeldje zal daar kunnen blijven pronken.

 

 

 

2012
2012
2012
2012
2012
2012
2012
2012
2012
2012

 

 

 

 

 

 

Carnavalcomité lost tentprobleem op.

 

 

De aanwezige carnavalgroepen reageren positief.

 

In het buurthuis te Okegem werd aan de aanwezige carnavalgroepen voorgesteld wat het carnavalcomité wil verwezenlijken vanaf 2013 ter compensatie van het verdwijnen van de tent op de Centrumlaan.

Door ziekte werd prins Riekes verontschuldigd, en voerde de voorzitter van de carnavalraad, Pascal Carael het woord. De nadruk werd vooral gelegd op het woord “voorstel”.

De groepen mochten dus reageren en met andere ideeën naar voor komen.

Allereerst werd gezocht naar een alternatief voor de prinsaanstelling (2 februari 2013) en het feest der senioren (3 februari 2013).
Er werd voorgesteld om beide evenementen te laten doorgaan in een leegstaande hal van Cloë confectie in de Merellaan. Dit is een prachtige ruimte van 1000m² met vele mogelijkheden.
Tijdens de jongste editie van “Ninove danst (verder)” hebben we kunnen vaststellen dat er in de buurt weinig geluidshinder is, ook al staan de boxen binnen vrij luid. In de naaste omgeving is ook voldoende parkeergelegenheid.

Vervolgens kwam de zondagavond (prijsafroeping) aan bod(17 februari 2013).
Uit de vorige vergadering was duidelijk dat de meeste carnavalgroepen kiezen voor een ruimte waar alle groepen tesamen aanwezig zijn (het groepsgevoel).
Het comité stelt voor om een speciale tent te laten maken die aan het oud stadhuis kan geplaatst worden.
Deze tent zal aan de zijkant ongeveer 5 meter hoog zijn en de nok zal meer dan 10 meter boven de grond uitsteken. Zij zal aansluiten aan de muur van het oud stadhuis, zodat dit balkon kan gebruikt worden voor de prijsafroeping, de wortelworp, de dj's op maandagavond,...
Gedurende een ganse week zal al het doorgaand verkeer onder de tent doorrijden. Ook de carnavalstoet gaat onder de tent door.
De apotheose van de stoet zal verschuiven naar de Centrumlaan.
De beide tribunes die vroeger tegenover elkaar stonden, zullen nu naast elkaar geplaatst worden.
Hierdoor krijgen de carnavalgroepen meer ruimte voor een dansje of een korte show.
Heel wat voorstellen dus, maar het gros van de aanwezigen reageerde heel enthousiast.

 

Carnaval 2013, we kijken er al naar uit!

Tekst: Jan De Clercq

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kindercarnaval Ninove

- organistatie :V.Z.W. Ridders in de wortelorde

 

 

 

Klik hier voor meer
info ivm kindercarnaval